Cum arată sfârșitul ”Tranziției” pe partea economică

E greu de spus când o perioadă istorică se încheie și alta nouă începe. De regulă chestiile astea se pot observa abia după mulți ani și e nevoie de niște minți luminate (sociologi, istorici, economiști etc.) care să analizeze evenimentele și apoi să tragă niște concluzii.

Uneori însă poți delimita anumite faze istorice în funcție de evenimente. Nu mă bag în chestii politice, dar pot să vă spun că din punct de vedere economic anul 2019 poate marca finalul perioadei numite ”Tranziție”. De ce spun asta? Pentru că (via Profit.ro):

Complexul comercial “Europa” din București, deschis în 1995, va fi demolat complet.

Complexul comercial Europa, aflat la marginea Bucureștiului era chintesența tranziției economice românești:

  • bunuri ieftine aduse din Turcia și China
  • aproape nimeni nu dădea bon fiscal sau chitanță pe nimic
  • construcțiile erau ilegale
  • toată lumea știa de el, toată lumea știa că mare parte din ce e pe acolo e ilegal, dar cumva el a supraviețuit până în 2019.

Întrebarea era când va dispărea, nu dacă va dispărea. Iar dispariția sa marchează, din punctul meu de vedere, încheierea tranziției în economia românească. A durat doar 30 de ani tranziția asta…

Ne îndreptăm târâș, cu 2 pași înainte și unul înapoi spre modernitate și spre o economie fiscalizată. Mai e mult până acolo, știu, dar uite că suntem pe drumul acela.

Later update: Hotnews a publicat un articol interesant despre situația teribil de dubioasă din spatele terenului pe care a fost construit complexul Europa. E doar o confirmare a ce am scris mai sus.