Ambițiile lui Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici nu e nici pe departe așa cum îl portretizează presa zilele astea. Omul e rece și calculat iar ce face acum are logică politică. Știu, s-a aprins lumea după declarația aia cu permisele de muncă, dar prea multă lume a mușcat momeala.

Ce vrea Eugen Teodorovici e contrar regulilor Uniunii Europene și șansele ca o astfel de propunere SĂ FIE FĂCUTĂ ÎN FAȚA LIDERILOR EUROPENI SUNT ZERO!

Credeți că Eugen Teodorovici nu știe chestia asta? O știe foarte bine și el.

Atunci de ce face declarațiile astea?

Oglindă, oglinjoară…

Lui Eugen Teodorovici îi plac oglinzile. Nu alea clasice ci oglinzile electronice, alea care redau imagini și înregistrări video. Oglinzile astea sunt controlate de diverse trusturi media iar Eugen Teodorovici știe asta. În plus sunt puține și dacă ajungi să te vezi în oglinda potrivită, te vede și altă lume.

Lumea care îl vede pe Eugen Teodorovici e o lume diferită de cea în care trăiești tu, cititor al blogului Economie 101. Ați văzut cum arată Eugen Teodorovici?

Uite o căutare google cu el (nu am chef să iau poze cu  copyright). Vi se pare că arată ca genul de om care ar trebui să ocupe un post de ministru atât de plictisitor cum e cel de la Finanțe?

Despre ce poate un om ca el să vorbească din postura de Ministru al Finanțelor? Despre dobânda la care se împrumută România? Despre reforma cvasi-inexistentă a ANAF? Despre ratarea țintelor de colectare a veniturilor bugetare? Nu l-ar asculta nimeni! Astea nu sunt subiecte care să îl aducă la TV!

Așa că omul vorbește despre concedierea unor bugetari, deși nu ține de ministerul lui! Acum vorbește despre permise de muncă pentru românii din afara țării deși, din nou, nu ține de ministerul lui.

Literalmente omul e dispus să vorbească despre orice altceva în afara de ce ține de portofoliul lui.

Peisajul media politic

Păi în România, în mod tradițional sunt 2 vectori importanți de imagina din punct de vedere politic:

  • Președintele
  • Primul-ministru

Actualul Președinte e scump la vorbă și la vedere, deci presa nu se alege cu mare lucru de pe urma lui.

Primul-ministru de fiecare dată când deschide gura spune o enormitate așa că, în ultima vreme, pare să fie sub embargo și nu mai spune nimic.

Asta înseamnă că e mult spațiu liber în media pentru declarații politice. Ori fix aici intervine Eugen Teodorovici: a sesizat oportunitatea de faimă și atenție media și profită de ea la maxim. Din păcate pentru el nu are nimic interesant de raportat în ceea ce privește portofoliul său de la Finanțe. Iar junaliștii nu par foarte interesați să îl întrebe ce s-a întâmplat cu datoria aia pe care o avea la ANAF acum niște ani și de care nu se mai știe nimic.

Așa că Eugen Teodorovici se bagă peste alți miniștri, cu mai puțin apetit de media și vorbește despre bugetari concediați și români care nu ar trebui să lucreze în alte țări.

Care e miza?

Miza e una simplă: în cazul în care, la un moment dat, are loc o remaniere, PSD va avea nevoie de o față credibilă în postura de Prim-ministru sau, de ce nu, candidat PSD la prezidențiale. Cele două posturi nu sunt momentan ”pe masă”, dar peisajul politic românesc se poate schimba  foarte rapid și nu strică să fi în cărți pentru astfel de poziții.

Dacă, ipotetic vorbind, Dragnea e debarcat de la șefia PSD și susținătorii săi pierd majoritatea în PSD atunci Eugen Teodorovici va avea o imagine suficient de bună pentru a fi o alternativă credibilă la postul de Prim Ministru. Dar pentru asta trebuie să fie cunoscut, trebuie să arate că are o voce și idei proprii, diferite de ale grupului Dragnea.

Ar mai fi și o a doua miză, de data asta legată de poziționarea PSD: sentimentul anti-european. Teodorovici știe clar că ce spune el e imposibil, dar la fel de bine poate afirma (ipotetic vorbind evident): noi am vrut, nu ne lasă UE! Mai toți vectorii de imagine din PSD împing un discurs eurosceptic, dacă nu chiar eurofob iar ce face Teorodovici e doar un gest dintr-un lanț mai mare de acțiuni.

Așa că nu vă mai enervați degeaba, nu va impune nimeni restricții de genul celor vrute de Eugen Teodorovici. Puteți în schimb să vă faceți griji pentru direcția în care merge România.

Imagine din cover: Ministerul Fondurilor Europene [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments